Νέα μελέτη επιβεβαιώνει: Το άτμισμα μειώνει τους καρδιακούς κινδύνους σε σύγκριση με τα τσιγάρα

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα αερολύματα από νικοτινούχα υγρά ατμίσματος δεν προκαλούν τις κυτταρικές επιδράσεις που προκαλεί ο καπνός του τσιγάρου, οι οποίες οδηγούν σε αγγειακές βλάβες και στην εμφάνιση πολλών καρδιακών παθήσεων. Διαπιστώθηκε, επίσης. ότι τα αερολύματα από θερμαινόμενα προϊόντα καπνού προκαλούν σημαντικά λιγότερες δυσμενείς κυτταρικές επιδράσεις σε σύγκριση με τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Η έρευνα αυτή είναι κρίσιμη, επειδή οι καπνιστές έχουν από 2 έως 4 περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακές παθήσεις από τους μη καπνιστές, την ίδια στιγμή που 1 στους 5 θανάτους που σχετίζονται με το κάπνισμα προκαλούνται από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η σημασία της μελέτης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα εκτείνεται πέρα από τα συγκεκριμένα ευρήματα. Διότι αποτελεί μέρος του προγράμματος Replica Project, αποστολή του οποίου είναι η αναπαραγωγή των πιο γνωστών μελετών που διεξάγονται από τις καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να αξιολογηθεί ανεξάρτητα η επιστημονική τους εγκυρότητα. Δέκα διεθνείς επιστημονικές μελέτες θα αναπαραχθούν συνολικά, για να συγκριθούν τα επίπεδα τοξικότητας στον καπνό των συμβατικών τσιγάρων με εκείνα των ατμιστικών και των θερμαινόμενων προϊόντων, χρησιμοποιώντας ανθρώπινα κύτταρα.

Το έργο διευθύνεται από το Κέντρο Αριστείας για την Επιτάχυνση της Μείωσης της Βλάβης (CoEHAR). Με έδρα τη Σικελία, ο οργανισμός έχει στο παρελθόν αποκαλύψει τις βαθιές μεθοδολογικές ατέλειες σε μελέτες ατμίσματος που έχουν αναφερθεί σε μεγάλο βαθμό. Τώρα το συγκεκριμένο Κέντρο εργάζεται για να επιβάλλει τη χρήση αξιόπιστων επιστημονικών δεδομένων, έχοντας κατά νου ότι οι κατά καιρούς έρευνες των καπνοβιομηχανιών απορρίπτονται συστηματικά ως συγκρουσιακές: «Με την αναπαραγωγή των ευρημάτων που παράγονται από τις μελέτες της καπνοβιομηχανίας για τα ατμιστικά προϊόντα και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, αποδεικνύουμε ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι ισχυρά και αξιόπιστα», δήλωσε ο Dr. Riccardo Polosaιδρυτής της CoEHAR.

Η νέα μελέτη διεξήχθη από μια διεθνή ομάδα ερευνητών που συνδέονται με την CoEHAR σε ανεξάρτητα εργαστήρια στην Ινδονησία, το Ομάν, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Τα ευρήματα αποτελούν ισχυρό πλήγμα στους επανειλημμένους και πλήρως λανθασμένους ισχυρισμούς ιατρικών εταιρειών ότι, δήθεν, η επιλογή του ατμίσματος ή θερμαινόμενων προϊόντων καπνού είναι εξίσου επικίνδυνη με το κάπνισμα και οι οποίες, συμβουλεύουν μάλιστα τους καπνιστές «να μην κόψουν το τσιγάρο»! Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, ενδεικτικά, δηλώνει στην ιστοσελίδα της: «Όποιος λέει ότι το άτμισμα είναι ασφαλές, απλώς βγάζει καπνό».

Οι ερευνητές αναπαρήγαγαν μια μελέτη που έγινε το 2017 από επιστήμονες της British American Tobacco (BAT), η οποία έδειξε ότι η αναστολή της μετανάστευσης των ενδοθηλιακών κυττάρων που προκαλείται από τον καπνό του τσιγάρου (σ.σ. το ενδοθήλιο είναι μια μεμβράνη που επενδύει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία), δεν προκαλείται από την έκθεση στο αερόλυμα των ατμιστικών συσκευών.

Η μελέτη Replica, χρησιμοποιώντας το Vype ePen3 και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού Glo Pro και IQOS 3 Duo, επιβεβαίωσε τα ευρήματα της μελέτης BAT. Επικυρώνει ότι η μετάβαση σε ασφαλέστερα προϊόντα νικοτίνης μπορεί να μειώσει τη βλάβη και να σώσει ζωές.

«Το ενδιαφέρον γεγονός είναι, ότι η μετάβαση σε προϊόντα χωρίς καύση μειώνει τις αγγειακές βλάβες και αποτρέπει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως η αρτηριοσκλήρωση και η υπέρταση», δήλωσε ο Dr. Massimo Caruso, συγγραφέας της μελέτης και εκ των διευθυντών του προγράμματος Replica . «Για άλλη μια φορά, η έρευνά μας αμφισβήτησε την άποψη ότι τα ατμιστικά προϊόντα ή ο θερμαινόμενος καπνός προκαλούν παρόμοιες βλάβες με αυτές των τσιγάρων καύσης».

*Main photograph by Helen Redmond